Keresés ebben a blogban

2010. november 16., kedd

Gabonasikló (Elaphe guttata)

A gabonasiklók általában lombhullató erdők,  kopár erdők, sziklás domboldalak és farmok környékén találhatóak meg Amerika számos térségében. (Alabama, Arkansas, West central/Southeast Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Illinois, Kansas, Kentucky, Louisiana, Maryland, Mississippi, Missouri, Southern Nebraska, New Jersey, New Mexico, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Texas, Eastern Utah, Virginia) és a Kajmánszigeteken.

Főként éjjel, hajnalban vagy szürkületkor aktívak. Döntő többségük földön él, de számos egyedet figyeltek meg amelyik részben fán élő életmódot folytat.

Megjelenése

A növendékek mérete 22-36 cm környékén, míg a kifejlett példányoké 76-152 cm között alakul. A nagy átlag valahol 92 és 122 cm között mozog. Átlagos élettartamuk 10 év, de számoltak már be 21 éves példányról is!
A szabadban a növendékek kisebb hüllőket és békákat fogyasztanak, míg a kifejlett gabonasiklók a kisebb rágcsálókat és madarakat részesítik előnyben. Fogságban könnyedén lehet a növendékeket táplálni napos egerekkel, majd később pattogós egerekkel vagy napos patkányokkal. Mind a növendékek, mind a kifejlett egyedek rendszerint elfogadják az előre leölt rágcsálókat.

Az állat kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy sérülésnek ne legyen nyoma se, szemeik tiszták legyenek, nyelvüket kiöltik és ,hogy nem atkásak.
Mivel fogságban már elég régóta tenyésztik ezt a siklófélét, mára számos színváltozattal rendelkezik. (csak néhány a teljesség igénye nélkül: LINK) Viszont a túltenyésztésnek lettek kellemetlen velejárói is mint például komoly táplálkozási problémák, súlyos torzulások a gerincben vagy a hirtelen elhalálozások.

Növekedés

Sok ember él abban a tudatban, hogy kedvence akkorára nő mint amekkora a számára bocsájtott terrárium. Természetesen EZ NEM IGAZ! Teljes hosszuk elérésig folyamatosan növekszenek és nem megfelelő méretű terráriumban fogékonyabbak lesznek a betegségekre is. Bizonyos időközönként siklónk levedli bőrét, amely nem ad pontos képet a méretéről, a levedlett bőr ugyanis kicsivel hosszabb mint a sikló valójában. Ezt a vedlés közbeni mozgásának köszönhető amikor is próbál megszabadulni tőle. A vedlés elősegítésének érdekében helyezzünk el a terráriumban pár érdesebb tereptárgyat is, amivel megkönnyíthetik a műveletet.
A vedlés bekövetkeztéről idejében tudomást szerezhetünk, ugyanis siklónk színe  fokozatosan halványodik el, mindemellett szemén is egy fehéres hártya jelenik meg. Ebben a stádiumban a siklók idegesebbek mivel védtelenebbnek érzik magukat.

Terrárium
 
A gabonasiklók nem igényelnek hatalmas helyet, egy 70x40 cm alapterületű terrárium már elegendő. Persze a nagyobb mindig jobb! Amennyiben akváriumban szeretnénk tartani gondosan fedjük le a tetejét sűrű szövésű szúnyoghálóval amit az állat nem képes kinyomni! Elég egy egészen apró kis lyuk amin a feje kifér, és siklónk már el is indult felfedezni a környező világot. Előfordulhat néhány példánynál, hogy kitartóan próbál kiutat keresni a terráriumból, aminek következtében horzsolások alakulhatnak ki rajta. Ezeket még kezelhetjük egy kis Betadin oldattal. Mindenesetre az első ilyen jelnél helyezzünk el több tereptárgyat és búvóhelyet állatunk számára, így valószínűleg ez a szokása is el fog tűnni.

Jól elkülöníthető hidegebb és melegebb területek.


Búvóhely gyanánt használhatunk pl félbevágott cserepet vagy egy lefordított műanyag dobozt is akár, amire bejáratot vágtunk ki. A természetből is gyűjthetünk magunknak ágakat/ köveket, viszont ezeket minden esetben mossuk meg alaposan és kb 15 percre a sütőben/mikrohullámú sütőben süssük ki. Az így esetlegesen behurcolt élősködök/baktérium elpusztulnak. Speciális fényigényük nincs.

Aljzat

Aljzatként használhatunk pormentes faforgácsot, kókuszrostot, de akár tőzeget is. A gabonasiklók szeretnek ezekben túrni, de még aludni is.
Ürüléküket lehetőleg minél hamarabb távolítsuk el, mivel ez ideális kiinduló pontja lehet a baktériumoknak és gombás fertőzéseknek is.
Amennyiben fakérget/mulcsot használunk aljzatnak, mindenféleképpen egy másik tárolóban etessük a siklót, nehogy lenyelje azt.

Hőmérséklet

Nagy általánosságban elmondható, hogy a szobahőmérséklet tökéletes számukra, habár itt is létre kell hoznunk számukra  a lehetőséget, hogy melegebb(29 °C) és hűvösebb (22/23 °C) területekhez is hozzáférjenek. Az éjszaka folyamán a hőmérséklet lejjebb mehet. Melegítésre használhatunk fűtőlapokat/kábeleket vagy égőket is.

Táplálás

Egy aktív egészséges gabonasikló kb 10 naponta eszik. Lehetőleg előre leölt eleségállattal etessük, ezzel is elkerülve a fölösleges sérülés
e kíneket amit a takarmányállat ejthet. Sőt, ha nem éhes és egy patkányt hagyunk bent nála éjszakára, akár még a szerepek is felcserélődhetnek...

Manapság már elterjedt egy szerencsére igen gazdaságos megoldás. Tenyésztőktől, direkt feletetésre lehet kapni előre leölt, fagyasztott egereket minden méretben, igen kedvező áron! Ennek a módszernek az előnye, hogy kis helyen, sok, megfelelő takarmányt tudunk hosszútávon tárolni siklónk részére. A feletetésre kínált rágcsálót lehetőleg előző este vegyük ki, akár a hűtőben is kiolvad másnapra.
Amennyiben a sikló nem fogadja el az etetésre
kínált kiolvadt egeret, megpróbálkozhatunk az egér koponyájának megnyitásával és/vagy ha az egeret "meghajszárítózzuk" , azaz felmelegítjük egy kicsit. Ezek általában megoldják a problémát. A leölt rágcsálókat bent hagyhatjuk egész éjszakára is, reggelre valószínűleg eltűnnek :)
Egy cserépalátétben vagy hasonló méretű edényben biztosítsunk friss vizet siklónk számára. Alkalomadtán akár fürdésre is használhatják, sőt bele is üríthetnek, így lehetőleg rendszeresen cseréljük a vizet és alaposan öblítsük ki a tálat is.

Kézbevétel

A legtöbb kígyóval ellentétben a gabonasikló nem kapkod egyfolytában a kéz felé, ennek is köszönheti népszerűségét. Kézbevételkor mindig biztosítsunk testüknek kúszófelületet és készüljünk fel, hogy siklónk csak ritkán fog megállni és nézelődni. Az új állatok idegesek lehetnek, így hagyjunk számukra jópár napot míg megszokják környezetüket. Kézbevételkor a legtöbb példány elég hamar megnyugszik és könnyen kezelhetővé válik.

Összességében elmondható, hogy ez a faj ajánlható kezdő terraristák számára is, akik remélhetőleg sok örömüket fogják találni ebben a remek és megunhatatlan fajban!


forrás: http://www.anapsid.org/corn.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése