Keresés ebben a blogban

2010. november 23., kedd

Leopárdgekkó (Eublepharis macularius)


A leopárdgekkók Afganisztán, Pakisztán és India észak-nyugati területein őshonosak. Talajlakó gekkók amik félszáraz területen élnek, ahol a a nappali és éjszakai hőmérséklet nagyban ingadozik. Főként éjszaka és a szürkületi órákban aktívak, de néhanapján a napfényben süttetik magukat.


Fogságban, megfelelő tartás mellett 20 évnél is többet élhetnek. Ivarérettségüket 16-24 hónapos korban érik el, de a szaporítással érdemesebb megvárni akár a 3. évüket is.

A növendékek 7-8 cm-esek, egy kifejlet példány 30cm környékére nő meg általában. A terrarisztikában kifejezetten kezdő fajnak tartják, mert igen jól tűri a kézbevételt, ritkán harapnak és a terráriumban is lassan mozognak miután megszokták a helyüket. Habár a nappali órákat főkén a menedékben elbújva töltik.
Különlegességük, hogy szemhéjjal rendelkeznek ami csak az Eublepharinae alcsaládba tartozó gekkókra jellemző!



Hő és fény

Habár ritkán napoznak aki teheti biztosítson számukra UVB fényforrást, ez mindenféleképpen hozzájárul állatunk egészséges fejlődéséhez.
A terrárium hőmérsékletét 26-30C-ra állítsuk be, a napozó alatti részen ez elérheti a 33-35C-t is. A melegítőlámpát a terrárium egyik oldalán helyezzük el, ügyelve arra, hogy a távolabbi sarokban jelentősen hűvösebb legyen (26-28C), ezzel is biztosítva a lehetőséget a gekkó számára ha hűsölni szeretne. A terrárium egészének hőmérséklet növelésére használhatunk fűtőkábelt vagy fűtőlapot is, ekkor azonban mindenféleképpen alkalmazzunk termosztátot is , a túlfűtés megakadályozása végett. Ügyelni kell továbbá arra is, hogy fűtőlap/kábel maximum a terrárium 2/3 része alá kerüljön csak, ismételten biztosítva egy hidegebb részt is a terráriumban.
Az éjszakai hőmérséklet 21-24 fokra essen vissza lehetőleg.

Páratartalom

Egy jól szellőző terráriumban igen könnyű elérni a 40-60%-os páratartalmat. Erre szükség van a megfelelő vedlés miatt.A túlságosan alacsony páratartalom  vedlési problémákat (dysecdysis) okoz, melynek következtében az állat elveszítheti az ujjait is. A terráriumban lokálisan biztosíthatunk párásabb területeket, például a búvóhelyüket hetente pár alkalommal befújhatjuk vízzel, de akár egy dobozt is elhelyezhetünk a terráriumban amibe nedves vermikulitot rakunk. Ezzel gyakorlatilag egy nagyobb, párás búvóhelyet kínálva számukra.
Ajánlott egy itatótálat is elhelyezni számukra,lehetőleg akkorát amiben a gekkó teste elfér. Alkalomadtán belefeküdhet, sőt , számos hüllő előszeretettel ürít is a vizestálba. Főleg növendék állatoknál ügyeljünk a víz mélységére, mert sajnálatos módon nem elég sekély vízbe belefúlhatnak.

Terrárium

Egy növendék számára még elegendő egy 40x30x30cm-es terrárium, de a későbbiekben ezt növelnünk kell, főleg, ha több példányt is együtt szeretnénk tartani. Arra mindenféleképpen ügyelni kell, hogy több hímet és olyan egyedeket amik között jelentős méretbeli különbséget vannak ne tartsunk együtt. Végleges terrárium egy példány számára minimum 60x40x30cm legyen, viszont egy nagyobb terráriumban nemcsak az állat érzi magát jobban, de könnyebb is berendeznünk számára. Állatonként min.1 de lehetőség szerint több búvóhelyet is alakítsunk ki.
Aljzatként szóba jöhet az újságpapír, hüllők számára kialakított szőnyegek/műfüvek, tőzeg és föld keveréke vagy a homok. Számos esetben jelentettek már bélelzáródást a kereskedésekben kapható színezett calci homok használatakor, így próbáljunk törekedni a minél természetesebb és apróbb szemű homokról. Mindenféleképpen kerüljük a nagyobb darabos aljzatot mint a mulcs, kókuszháncs.
A terrárium kialakításakor vegyük figyelembe a leopárd gekkó természetes élőhelyét és hasonló felszíni képre törekedjünk. Így lehetőség szerint helyezzünk el alacsonyabb ágakat, amire felmászhat és egy napozó követ amit alkalomadtán igénybe vehet. Ne rakjunk viszont több követ egymásra, hogy barlangszerű búvóhelyet alakítsunk ki, mert ez rádőlhet az állatra akár súlyos sérüléseket is okozva ezzel.

Táplálás

Tartsuk szem előtt a változatosságot. Tücsök, csótány lisztkukac amit leggyakrabban etetnek velük. Mint már korábban volt szó a rovareleséget lehetőleg etessük be megfelelő tápanyagokkal, hogy gekkónk minél többet profitáljon belőle. Szintén ügyeljünk a méretre, az ideális táplálékállat mérete a gekkónk 2 szeme közötti táv méretével egyenlő. Esetleges bélálzáródási problémák kikerülésére ajánlott egy etetőtálat használni, így nem nyelnek le fölöslegesen aljzatot.
A növendék leopárdgekkók eleségét porozzuk Kálcium+D3 vit. porban hetente 3 alkalommal és egy alkalommal multivitaminnal.
A nem tenyésztendő állatok kiegészítése ennél valamivel visszafogottabb, hetente 1-2 alkalommal Kálcium+D3 vit. és havonta pár alkalommal multivitamin kiegészítés elegendő. Amennyiben nem biztosítunk állatunk számára UVB fényforrást a Kálcium+D3 vitamin kiegészítéseket növeljük nagy mértékben, mert a gekkó nem tudja előállítani saját maga számára.




Megjelenésük és számos színváltozatuk miatt egy igényesen berendezett terrárium szobánk dísze lehet. Sőt, a leopárd gekkókról elmondható, hogy remekül tolerálják a kézbevételt, ha fokozatosan hozzászoktatjuk őket. 6-8 hónapos korukra egy igazán szelíd példányunk lehet. Kézbevételkor tartsuk szem előtt, hogy minden hüllő potenciálisan szalmonellát terjeszthet, ezért a higiéniára fordítsunk kellő figyelmet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése