Keresés ebben a blogban

2010. november 25., csütörtök

Malachit sövényleguán (Sceloporus malachiticus)

Sokan próbálkoztak már hazánkban eme színpompás, szemet gyönyörködtető leguánok tartásával és szaporításával. Sajnos rengeteg esetben az állatok leborultak elég gyorsan. Köszönhető ez annak is, hogy rengeteg a vadobefogott példány a viszonylag nehéz tenyésztésüknek köszönhetően.





A malachit sövényleguánok 20-25cm-re nőnek meg. A nemek közötti különbség szembetűnő ennél a fajnál. A nőstények alapszíne barnás és egész testüket fekete foltok díszíthetik. A hímek ezzel szemben élénk zöld/aranysárgás alapszínük van a feji és farok részen gyakran kékes árnyalattal. Ezenfelül a nyaki rész is kék színezetű a hímeknél.
A reggeli felmelegedés előtt a leguánoknak fakóbb színe van, majd a hőmérséklet emelkedésével színeik kivirulnak.
Eredeti élőhelyük Mexikótól Panamáig tart. A hűvösebb, magas páratartalmú erdőket kedvelik egészen a 2500 méteres magasságokig. Természetes előfordulási helyükre egyöntetűen jellemző a szinte állandóan ködösen párás éghajlat és a jelentős éjszakai lehűlés.

Terrárium


A malachit sövényleguánok számára számos mászási felületet kell létrehoznunk. Ennek megfelelően egy 80x40x80 cm-es terrárium a minimum egy hím és egy, maximum kettő nőstény elhelyezésére alkalmas. Amennyiben üvegterráriumban kívánjuk elhelyezni őket mindenképpen hátterezzük minimum a hátsó falrészt ezzel is kibővítve a mászásra alkalmas felületet. A számos mászóág mellett próbáljunk minél dúsabb növényzetet kialakítani akár élő akár műnövényekből. Az élő növények nagy előnye viszont, hogy segít fenntartani a páratartalmat. Aljzatnak használjunk mulcs és kókuszrost keverékét, ami lehetőleg legyen minél lazább szerkezetű, mert előszeretettel túrják és rejtőnek el benne. 5-8 cm vastagságban próbáljuk ezt kialakítani. Friss vízzel ellátott vizes tálról sem feledkezzünk meg.

Páratartalom

Különösen fontos odafigyelni a páratartalomra, ami a nappali órákba 60-70%,míg az esti órákban lehetőleg 100% környékén alakuljon. Ezt napi 2 spricceléssel érhetjük el, napi sacc/kb 0,5liter víz szétfújásával. A páratartalmat emelhetjük ha egy alacsony Watt számú fűtőkábel/fűtőlapot helyezünk el az aljzat alá.





Fény és hő

A terrárium átlag hőmérséklete 25-27C legyen. Az aljzat felé csökkenjen pár C-t lehetőleg. Felkínálhatunk számukra egy napozó helyet is lehetőleg a terrárium egyik legmagasabb napozó ágán ahol a hőmérséklet 35C-338 környékén alakulhat, habár ezt ritkán fogják kihasználni. Lehetőleg napi 13 óra megvilágítást biztosítsunk számukra és mivel ennek a fajnak téli pihenőre nincs szüksége így ezt az időtartamot egész éveben megtarthatjuk. A gyönyörű színek és az egészséges fejlődés érdekében elengedhetetlen egy UVB fényforrás is, ügyelve arra, hogy ne üvegen keresztül világítsuk meg őket ,mert az üveg megszűri ezeket a számukra hasznos sugarakat.

Táplálék

Táplálásukra tökéletesen megfelel a tücsök, a kisebb/közepes méretű sáskák, de előszeretettel fogyasztják a házi legyet is. A növényi táplálékot általában nem fogadják el. A feletetni kívánt rovarokat tápláljuk vitamindúsan ezzel is növelve hatékonyságukat és ne felejtsük el kalcium porban, alkalmanként pedig multivitamin porban megforgatni őket.
A növendék példányoknak kínáljunk naponta annyi eleséget amennyit elfogadnak, egy kifejlett leguánnak pl heti 5-10 nagyobb darab tücsök elegendő. Időközben házi legyeket a terráriumban elengedve lefoglalhatjuk őket.

Szaporodás

A malachit sövényleguánok ősszel szoktak párosodni és átlagosan 6 hónapig "terhesek". 3-6 db, de akár 10 élő, teljesen kifejlett leguánnak adhatnak életet. A frissen megszületett példányok 5-6 cm-esek és barna színezetűek.





Habár a kifejlett példányok az elevenszülésnek köszönhetően nem bántják a kicsiket, érdemes elkülönítve nevelni őket. Az újszülötteknek elegendő egy 50x40x50 cm-es nevelő terrárium hónapokon keresztül. Ezt a kifejlett példányokéhoz hasonlóan próbáljuk kialakítani. A növendékek igencsak gyorsan növekednek, 3 hónapos korukra elérik a 8cm-t. 4-6 hónapos korban a hímek áll részén megjelenik a kékes színezet. 10-12 hónap után általában elérik a végleges testméretüket.

forrás: http://www.michael-jetter.net/haltungsberichte/malachit-stachelleguan.html

4 megjegyzés:

  1. Heló!
    Valaki megtudná nekem mondani,hogy mennyi ideig élnek,és hogy együtt tarthatom-e a hímet a nősténnyel anélkül,hogy bántanák egymást? És ha igen,akkor csak akkor fognak szaporodni,ha én úgy csinálom a hőmérsékletet?

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    a hímet és a nőstényt tarthatod együtt, amennyiben megfelelőek a tartási körülmények párosodni fognak, persze ha vadbefogottak (90%uk sajnos az - főleg idehaza) akkor ezzel lehetnek gondok.
    Élettartamuk 5+ év körül alakul.

    VálaszTörlés
  3. Úgy is szaporodnak ha a hím és a nőstény testvérek?

    VálaszTörlés